Apa Yang Saya Lakukan Semasa Mengandung
7. Bacakan Pantun & Buku Cerita Kanak-kanak

Bacakan pantun, buku cerita kanak-kanak atau cerita-cerita nabi dan cerita-cerita di dalam Al Quran dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris dengan pelbagai nada suara dan intonasi.

Kajian oleh Dr Anthony DeCasper daripada University of North Carolina. melaporkan bayi dalam kandungan lebih menggemari mendengar suara ibunya membacakan buku cerita berbanding dengan suara wanita lain. Yang lebih menakjubkan, sebagaimana Dr Hajime Murooka, Dr DeCasper mandapati bayi dapat mengingat kembali apa yang didengarnya semasa dalam kandungan dan suka mendengar cerita yang sama berulang kali setelah dilahirkan.

8. Bercerita

Ceritakan apa saja yang sedang anda lakukan sepanjang hari kepada bayi dalam kandungan. Amalan ini akan mengukuhkan ikatan kasih(bond) anda dengan anak.

Kesimpulan
Menurut kajian yang dipelopori oleh Dr Arnold Gisell daripada Yale University semenjak tahun 1940, bayi yang telah dirangsang semasa dalam kandungan menunjukkan perkembangan visual(penglihatan), auditori(pendengaran), linguistik(bahasa) dan motor(pergerakan) yang lebih baik serta mempunyai tahap kecerdasan(IQ) yang lebih tinggi. Bayi-bayi ini juga akan tidur dengan lebih baik, lebih peka kepada persekitaran, lebih yakin dan tenang serta mudah disusui.

Oleh itu jangan anda lepas PELUANG untuk merangsang bayi anda semasa dalam kandungan. Pastikan amalan di atas dilakukan dengan penuh kasih sayang dan bukan dalam keadaan memaksa yang akan membawa stres kepada anda dan bayi.


Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *