Tip untuk kanak-kanak  membaca dengan intonasi yang baik dan lancar:

Modelkan pembacaan daripada awal; bermula daripada tahap membaca perkataan sehingga tahap membaca ayat.

TAHAP PERKATAAN / WORD LEVEL 
Guru/ibu bapa sebut perkataan, sebagai contoh ‘kata'(bukan ‘kate’ ok) dan pelajar/ anak ulang sebut. 
Begitu juga untuk perkataan B.Inggeris. Guru/ibu bapa sebut ‘dad'(Make sure bunyi /d/ di hujung perkataan meletup sikit) dan pelajar/ anak ulang sebut.

Saya lihat banyak kanak-kanak kecil, 5 dan 6 tahun boleh membaca B.Inggeris dengan baik dengan Readeasy Phonics, tetapi masih banyak ibu bapa dan guru yang terlupa tekankan correct pronunciation. So take note ok.

TAHAP FRASA / AYAT 
PHRASE / SENTENCE LEVEL
Pada tahap ini kanak- kanak akan sibuk fokus menggabung bunyi untuk membaca. So banyak kanak-kanak sounds choppy dan disconnected apabila membaca out loud pada peringkat awal. 

Saya cadang guru/ibubapa teruskan teknik model-ulang sebut untuk frasa dan ayat. However don’t do it for every phrase and sentence. Peruntukkan masa tertentu. Kita tak nak ganggu flow kanak-kanak membaca. Kalau nampak anak membaca tersangkut-sangkut teruk sangat, cadang padanya untuk stop dulu. Tell them you know reading is hard work.  Get her/him to drink a glass of water… refuel. Then stand up and groove with your kids! Moving will help your kids focus better.

Kemudian boleh sambung semula. Minta anak pilih bahagian yang paling best dia suka baca       
( beberapa perenggan). Ibu bapa/guru mula dulu dengan membaca kuat, modelling kepada anak macamana membaca dengan lancar.

Kemudian ajaknya membaca ayat-ayat yang sama sekali lagi bersama-sama anda, samada dengan:
1. Pembacaan Korus (Chorus Reading)
Guru / ibubapa dan pelajar/anak membaca frasa atau ayat serentak kuat-kuat.

2. Pembacaan Bergema (Echo Reading)
 Guru / ibubapa baca sebahagian ayat, diikuti terus oleh pelajar/anak, macam bunyi echo.

Untuk aktiviti ini anda juga boleh menggunakan Set Poster Membaca Bacalah Anakku dan Readeasy Reading Poster SetSebagai ‘guru’ yang mengajar kanak-kanak membaca kita mesti faham mereka akan lebih lancar membaca dengan :
1. Mendengar orang lain membaca lancar.
2. Berlatih membaca lancar.

Make this activity fun by letting your child read in front of an audience(could be you sorang pun tak pe). Di tadika boleh dibuat di depan kelas. Lagi best recordkan bacaan anak/pelajar anda. Tentu sekali kanak-kanak akan rasa seronok dapat tengok video clip mereka membaca! 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *