WAN MOHD FAHMY, 13 tahun pelajar Kelas pendidikan Khas, SMK CHERAS JAYA.
Wan Fahmy anda HERO! Sudah pasti kegigihan anda akan menjadi INSPIRASI bagi pelajar-pelajar lain, terutamanya pelajar keperluan khas. Anda juga bertuah mendapat ibu bapa yang tidak kenal erti berputus asa. Ibu bapa yang sentiasa menyokong anda. 
Saya mengucapkan terima kasih kepada Wan Fahmy, kedua ibu bapanya Encik Wan Faizal dan Puan Syahziyan kerana mengizinkan saya berkongsi cerita putera mereka. 

Wan Fahmy dilahirkan secara pembedahan kerana komplikasi lemas semasa dalam kandungan. Fahmy membesar seperti kanak-kanak lain. Dia menghadiri tadika dan sekolah rendah biasa.
Walau bagaimanapun, sehingga umur 11 tahun, Fahmy masih belum pandai membaca.
Atas nasihat seorang guru, ibunya, Puan Syahziyan, menghantar Fahmy ke Kelas Cepat Membaca Cik Ani, di Taman Rakan, Cheras.
Pn Rohanie Wahab atau lebih dikenali dengan panggilan Cik Ani, berpengalaman mengajar kanak-kanak kecil membaca menggunakan Siri Cepat Membaca Bacalah Anakku untuk bahasa Melayu dan Readeasy Phonics untuk bahasa Inggeris di bawah program perlesenan PHONICSMART.
Beliau juga diminta mengajar murid-murid corot Sk Taman Rakan, Cheras, membaca oleh Pn Hoe Yoke Mei ,  guru Besar ketika itu. InsyaAllah di entri akan datang akan saya ceritakan pengalaman dan kejayaan Cik Ani.
Wan Fahmy mula mengikuti Kelas Membaca Cik Ani ketika di Tahun 5. Pada masa itu Fahmy hanya kenal nama-nama huruf abc dan mampu ‘menulis’ ( menyalin semula perkataan ). Cik Ani mengajar Fahmy bunyi-bunyi huruf dan membaca dengan menggabung bunyi. Fahmy juga diajar menulis pada masa yang sama. Fahmy menghabiskan buku 1-8 Bacalah Anakku dalam masa 36 jam. Cik Ani kagum dengan dedikasi Fahmy yang luar biasa dan sokongan keluarganya yang berterusan. Itulah resepi kejayaan!
Walaupun pun sudah tamat dan mampu membaca namum Fahmy meneruskan kelas dengan Cik Ani sehingga sebelum UPSR, supaya lebih lancar membaca dan boleh menulis dengan lebih baik. Pada masa itu juga Fahmy  dimasukkan ke Kelas Pendidikan Khas.
Kini Fahmi sudah lancar membaca bahasa Melayu. Dia sudah mampu membaca akhbar dan buku-buku sekolahnya dengan baik.
Di sini video Fahmy membaca Bacalah Anakku, Buku 8 pada umur 11 tahun.
Sekarang Fahmy sedang belajar membaca bahasa Inggeris menggunakan Readeasy Phonics dengan Cik Ani. Fahmy dapat membaca sehingga Book 8 Readeasy Phonics dalam masa 15 jam sahaja. Hebat! Tahniah Fahmy!
Kedua ibu bapa Fahmy, Encik Wan Faizal dan Puan Syahziyan sangat bersyukur dan gembira dengan pencapaian Fahmy … From zero to HERO!
Harapan mereka dan juga saya berilah peluang anak-anak berkeperluan khas belajar membaca dengan Kaedah Fonik Gabung Bunyi Bacalah Anakku dan Readeasy. InsyaAllah dengan guru yang terlatih, buku bacaan yang sistematik dan kaedah yang efektif,  anak berkeperluan khas  juga mampu diajar membaca.
Hubungi Readnetwork 03-41435440 untuk lokasi PhonicSmart Reading Centre yang terdekat dengan anda atau layari http://www.readnetwork.com/readnbaru/kelas.html

Similar Posts

One Comment

  1. Cikgu ani terbaik, saya hantar anak sulung dari usia 4 tahun september 2013, sehingga kini saya dah booking kelas cik ani sehingga anak-anak saya yang lain. Sangat berpuas hati. Cik Ani seorang guru yang bagus dan ikhlas dalam mengajar. Tahniah cik ani, terima kasih kerana mendidik Mustaqim sehingga kini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *